Каква е тайната на билките на д-р Харитонова?

ВЛИЯНИЕТО НА СЪСТАВКИТЕ ВЪРХУ ПИКОЧНАТА СИСТЕМА


 

    Състав

    Всяка капсула съдържа екстракти от мечо грозде, хвощ, хвойна, царевична коса, тиквено семе и дребноцветна върбовка.

 


Дребноцветна върбовка (Epilobium parviflorum) – Билката се използва в традиционната австрийска медицина като чай при нарушения във функцията на простата, бъбреците и уринарния тракт. In-vitro проучвания са показали, че екстрактът от дребноцветна върбовка спира деленето на клетките на простата. Билката се използва в терапията на доброкачествена простатна хиперплазия. Проучванията върху билката показват мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. 


Мечо грозде (Arctostayplos uva ursi) – Модифицира формирането на биофилма на E.coli; диуретично, антимикробно и противовъзпалително действие. Индианците са го използвали при заболявания на урогениталния тракт. Някои университети проследяват терапия на неусложнени заболявания на долните пикочни пътища само и единствено с екстракт от мечо грозде, без да се приема антибиотик. Резултатите показват намаление на нуждата от прием на антибиотик.

 

Полски хвощ (Equisetum arvense) – Засилва диурезата (количеството урина) и така подпомага уринирането. Има противовъзпалителен ефект. Стимулира секрецията на уромодулин (Tamm-Horsfall Protein) – протеин, синтезиращ се в гломерулите на бъбреците. Повишената му концентрация е добър индикатор за развитието на бъбречно-каменната болест.

 

Царевична коса (Zea mays L.) – Модулира гломерулната функция в бъбреците и засилва диурезата. Използвана в китайската, турската и американската традиоцнна медицина. Клинични проучвания с животински модели показват, че билката регулира оксидативния стрес при хронична бъбречна недостатъчност и може да подпомогне възстановяването на функцията на бъбреците.

 

Обикновена хвойна (Juniperus communis) – стимулира диурезата и така подпомага да се изхвърлят бактериите извън уринарния тракт.

 

Тиквено семе (Cucurbite pepo) – При клинични проучвания се доказва, че при прием на тиквеното семе се изхвърлят значително повече урея и пикочна киселина, които са токсични вещества. Освен това проучвания показват, че екстрактът от тиквеното семе инхибира (спира) растежа на раковите клетъчни линии (40%-50% от изследваните линии) при карцином на простата. Тиквеното семе доказано подобрява симптомите и качеството на живот при пациенти с инфекции на долните пикочни пътища и доброкачествено уголемяване на простата.