Бъбреците – нашият естествен филтър


 
Бъбреците са натоварени с функцията да отстраняват от организма отпадни продукти от обмяната и да образуват урина, посредством която те се изхвърлят от него и се освобождава излишната вода. Също така балансират течностите в организма и подпомагат други важни процеси.
 
Благодарение на основното им предназначение, организмът се предпазва от натрупване на токсини, което би усложнило всички останали процеси в него и като резултат би довело до проблеми като повишено артериално налягане, образуване на камъни в бъбреците и други. Ето защо при проблем с бъбреците, се налага преосмисляне на хранителния режим с цел подпомагане на дейността им и избягване на усложненията. За подпомагане на бъбреците и почистването им от вредни съединения от полза биха могли да бъдат някои билки.
 
Освен да отстраняват отпадъците и токсините от кръвта, бъбреците работят заедно с други органи за регулиране на кръвното налягане, увеличаване на производството на червени кръвни клетки и за синтеза на витамин D. Неправилното хранене, приемът на медикаменти, някои заболявания и недостатъчната консумация на вода и полезни течности, са причина за появата на песъчинки в бъбреците, а в по-късен етап и на образуването на камъни. Ето защо е добре да се знае кои билки могат да бъдат нашата профилактика или да се приемат успоредно с предписано лечение.
 
Бъбречните заболявания са най-разпространени в зряла и в напреднала възраст, може би най-често срещаният проблем е нефролитиаза – камъни в бъбреците. Бъбречно – каменната болест (нефролитиаза) е заболяване, протичащо с образуване на конкременти (камъни) в бъбречното легенче и неговите чашки, които могат да предизвикат оплаквания от страна на пациента при промяна в местоположението си в легенчето, но най-често при експулсиране през уретерите, пикочния мехур и уретрата. Предполага се обаче, че латентните форми са 4 пъти повече. Среща се най-често в страни с топъл и сух климат, като Балканският полуостров е ендемична зона, т.е. болестта е често срещана и се счита, че годишно заболяват 2% от населението.
 
Комбинация от определени билки при бъбречни заболявания може да помогне за подобряване на състоянието на тези важни органи, когато е налице нарушена бъбречната функция.